3-9 Kasım Organ Bağışı Haftası
31 Mayıs 2019

2018-11-07 at 10.10.23.jpeg2018-11-07 at 10.10.41.jpeg

ORGAN BAĞIŞI NEDİR?

Öldükten sonra organlarınızın başka bir insan için kullanılmasına izin vermenizdir. Görmeyen bir insanın görmesini ya da hayatını diyaliz makinasına bağlı geçirmek zorunda olan bir kişinin normal hayatına dönmesini sağlamaktır.

Hangi Organlar Bağışlanabilir?

Sağlıklı her organ bağışlanabilir. Ülkemizde kalp, akciğer, böbrek, karaciğer ve pankreas gibi organlar; kalp kapağı, gözün kornea tabakası, kas ve kemik iliği gibi dokular başarıyla nakledilebilmektedirler. Bir kişi organlarını bağışlayarak birçok insana yaşama şansı verebilir.

 Organ Bağışını Kimler Yapabilir?

1979 tarih ve 2238 sayılı yasa gereği organ bağışı yapılabilmesi için 18 yaşını doldurmuş olmak ve bu dileğinizi iki tanık huzurunda sözlü olarak yapmanız, ayrıca bunun bir hekim tarafından tasdik edilmesi yeterli olacaktır. Bunun için en yakın sağlık kuruluşuna başvurarak "Doku ve Organ Bağış Belge’nizi alabilirsiniz. Organ ve Doku Nakli Hizmetleri tüm dünyada olduğu gibi ülkemizin de en önemli sağlık sorunlarından birisidir.

Organ Bağışı Dinimizce Uygun mudur?

Diyanet İşleri Başkalığı Din İşleri Yüksek Kurulu 6.03.1980 tarih ve 396 sayılı kararı ile organ naklinin caiz olduğunu açıklamıştır.

İslam Dininin Evrensel Kuralı;

“….Kim bir insanı öldürürse tüm insanları öldürmüş gibi olur. Ama kim de bir insanın hayatını korur ve kurtarırsa bütün insanlara hayat bahşetmiş gibi olur.” (Maide Suresi 5/32)

Organ Bağışında Bulunmak İçin Nerelere Başvurulabilir?

İl Sağlık Müdürlüğü                                      

Aile Sağlığı Merkezlerine

Devlet Hastaneleri                                       

Organ Bağış birimlerine

Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastanelerine

Özel Hastanelere

Organ bağışı yapan kişilerin bu kararını aile bireyleri ile paylaşması önem taşımaktadır. Çünkü beyin ölümü tanısı konan kişilerin hayatta iken organ bağışı yapmış olsalar bile beyin ölümü sonrası organ bağışı için ailenin birinci derece yakınları ile görüşme yapılıp izin alınması gerekmektedir.

Organ Nakli Kimlerden Yapılır?

Organ ve Doku nakli, canlıdan ve kadavradan olmak üzere iki şekilde gerçekleştirilebilmektedir.

1. Kadavra donör (verici) :Trafik kazası, kurşunlanma, beyin kanaması vb. nedenlerle yoğun bakımda tedavisi devam ederken beyin ölümü denilen geri dönüşümsüz beyin hasarı gelişmiş hastaların organları bağışlandığı takdirde bunlar kadavra donör olarak tanımlanmaktadır.

2. Canlı donör:Organ nakli gereken hastanın eşi veya yakın akrabaları doku, kan grubu vb. uyum mevcut ise organ bağışında bulunabilmektedir. Bunlar canlı donör olarak tanımlanmaktadır. Böbrek ve karaciğer canlıdan nakil yapılabilen organlardır.

Bağışlanan Organlar Kimlere Nakledilir

Organların nakledilebilmesi için vericinin bilgileri Sağlık Bakanlığı’nın bilgisayar sistemine girilir. Sistem kan ve doku grubuna ve tıbbi aciliyet durumuna göre tüm ülkede bekleyen hastalar arasında en uygun alıcıyı tespit eder.“

                      “ORGAN BAĞIŞININ TEK BEDELİ İNSAN SEVGİSİDİR”