Her yıl, yurt genelinde Mart ayının ilk haftası “Yeşilay Haftası” olarak kutlanmakta olup; alkollü içkilerin ve uyuşturucu maddelerin, topluma, aileye ve bireylere zararları anlatılmakta toplumu bilgilendirme ve bilinçlendirme çalışmaları yapılmaktadır. Tüm zararlı maddelerin kullanılmasını azaltmak ve hatta hiç kullanılmamasını sağlamak, bilhassa çocuklar ve gençler başta olmak üzere herkesin bu konuda bilinçlendirilmesi için çalışmalar titizlikle yürütülmektedir.
Ülkemizde önemli halk sağlığı sorunlarından biri olan ve bağımlılık yaptığı bilinen sigara, alkol ve uyuşturucu maddelerin mevcut zararlarını toplumumuza göstermenin yanında; bu alışkanlıkları bırakmanın ve bu alışkanlıklardan kaçınmanın yollarını da göstermek önem taşımaktadır.
Sigara kullanımına bağlı ölümler, ülkemizde önlenebilir ölümlerin başında gelmektedir. 4207 Sayılı Kanun ile beraber getirilen birtakım kısıtlamalar, sigara tüketim oranlarında azalma ve kapalı ortamların hava kalitesinde belirgin iyileşmeler sağlamıştır. Sigarayı bırakmak isteyen vatandaşlarımız Sağlık Bakanlığının ALO 171 numaralı Sigarayı Bırakma Danışma Hattını arayarak Sigara Bırakma Polikliniklerimizden hizmet alabilirler.
Uyuşturucu bağımlılığı, bir maddenin tüm zararlarına rağmen kullanılması ve bırakılamamasıdır. Uyuşturucu satıcıları daha çok çocukları ve gençleri etkilemeye çalışırlar. Mutlu bir aile ortamı ve doğru arkadaş seçimleri bu tür yönelimleri engeller.
Uyuşturucudan korunmanın en iyi yolu hiç başlamamaktır. Fakat bir şekilde başlanmışsa; tedavi olarak kurtulmak mümkündür. ALO 191 Uyuşturucu ile Mücadele Danışma ve Destek Hattı 7 gün/24 saat danışmanlık hizmeti vermektedir.
Yeşilay Haftası vesilesi ile, tüm vatandaşlarımızın uyuşturucu, alkol ve sigara gibi zararlı alışkanlıklardan uzak, sağlıklı bir hayat sürdürmelerini temenni ederiz.